PS FLORENTIN CRIHĂLMEANU
Episcop de Cluj-Gherla

 

S-a născut în 17 septembrie 1959, la Iaşi, Judeţul Iaşi, într-o familie de intelectuali, tatăl său fiind Cornel, greco-catolic iar mama Alice, romano-catolică. Primii trei ani de şcoală primară i-a făcut la Turda, iar clasa a patra la Iaşi. Clasele V-XII le-a urmat la Liceul nr. 15 din Cluj-Napoca, unde a luat şi examenul de bacalaureat. Între 1979-1984, a urmat cursurile Facultăţii de Mecanică din cadrul Institutului Politehnic, Cluj-Napoca. A fost repartizat la Întreprinderea de Utilaj Tehnologic Bistriţa şi apoi detaşat la Întreprinderea de Utilaj Alimentar şi Frigorific Tehnofrig din Cluj-Napoca (1986-1990).

În anul 1986 a început studiile teologice în clandestinitate sub îndrumarea Pr. Pantelimon Aştelean iar în 1990 a urmat cursurile serale ale Seminarului Teologic Greco-Catolic din Cluj-Napoca.

În perioada octombrie 1990 – iunie 1994, a primit o bursă de studii la Colegiul Pio Romeno şi a studiat la Universitatea Pontificala Urbaniana din Roma, conferindu-i-se, diploma de Bacalaureat în Teologie (27 iunie 1992) şi Licenţa în Teologie (16 iunie 1994). În 7 iulie 2005, a susţinut Teza de Doctorat la Facultatea de Teologie din cadrul Universităţii Pontificale Urbaniana din Roma.

Hirotonire, activitate preoţească

În 8 septembrie 1990 a fost hirotonit diacon în capela Episcopiei de Cluj-Gherla, iar în 9 septembrie 1990 a fost hirotonit preot, de către IPS George Guţiu, în cadrul Sfintei Liturghii din Piaţa Libertăţii, Cluj-Napoca.

În perioada 1994-1996 a făcut parte din corpul profesoral, având şi funcţia de spiritual al celor peste 80 de seminarişti ai Institutului Teologic Sf. Ioan Evanghelistul. Din decembrie 1994 a fost numit vicar general. Între 1994-1995 a predat la Facultatea de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai cursuri de Teologie biblică.

Consacrare episcopală

În 6 noiembrie 1996, Sf. P. Papa Ioan-Paul al II-lea l-a numit Episcop auxiliar de Cluj-Gherla, titular de Sili. A fost hirotonit episcop la 6 ianuarie 1997, de către Sf. P. Papa Ioan-Paul al II-lea, în Basilica San Pietro din Roma.

În 18 iulie 2002, prin Bula Pascendi Dominici gregis, Sfântul Scaun l-a numit în funcţia de Eparh al Eparhiei de Cluj-Gherla. La 6 august 2002 a avut loc întronizarea la Catedrala Schimbarea la Faţă din Cluj-Napoca.

Activitate pastorală

În perioada noiembrie 1996 – august 2002, ca Episcop auxiliar, alături de Arhiepiscopul ad personam George Guţiu, s-a preocupat de buna administrare a Episcopiei de Cluj-Gherla pe plan pastoral şi spiritual. A participat la lucrările unor Conferinţe Episcopale din Europa şi SUA. În cadrul CER a primit responsabilitatea persoanelor de viaţă consacrată.

A participat la cel de-al IV-lea Conciliu Provincial al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică (BRU), la Blaj (1995-2000).

După instalarea ca Episcop eparhial s-a preocupat de reorganizarea structurilor eparhiale, de înfiinţarea unor noi structuri pastorale care să poată răspunde cerinţelor credincioşilor.

În primii 10 ani de episcopat (2002 – 2012), a binecuvântat 38 de biserici şi capele, precum şi Mănăstirea Naşterea Maicii Domnului a Sr. CMD (8 septembrie 2003), Mănăstirea Sfânta Cruce OSBM (20 octombrie 2002) şi Mănăstirea Sfânta Macrina, OSBM (17 iulie 2005).

După ridicarea BRU la rangul de Arhiepiscopie Majoră, de către Sf. P. Papa Benedict al XVI-lea (Prin Bula Ad totius dominici gregis din 14 decembrie 2005), în mai 2006, a participat la ceremonialul întronizării Întâistătătorului BRU Lucian Mureşan, ca Arhiepiscop Major, la Blaj. În perioada 20-21 iunie 2006 a participat, la Blaj, la sesiunea inaugurală a Sinodului BRU. A primit responsabilitatea Comisiilor Patrimonial-Juridică şi Istorico-Teologică.

Curia episcopală s-a mutat, în octombrie 2007, în birourile de la etajul clădirii de pe str. Moţilor nr. 26, care au fost reamenajate şi renovate. Catedrala „Schimbarea la Faţă” a fost renovată în exterior, lucrările finalizându-se în anul 2009.

S-au organizat anual, în Catedrala Episcopală, 3 zile de reculegere, cu ocazia marilor sărbători ale Naşterii şi Învierii Domnului. În calendarul pastoral au fost incluse, anual, acţiuni celebrate la nivelul Biserici Catolice precum: Octava de rugăciune pentru unitatea creştinilorZiua BolnavuluiZiua Vieţii ConsacrateZiua de rugăciune pentru sfinţirea preoţilor, cât şi alte acţinuni pastorale pe plan local, între care Întâlnirea eparhială a familiilora tinerilora copiilor, Festivalul coral Armonii Sacre.

S-au organizat pelerinaje anuale la Cimitirul Săracilor şi Memorialul victimelor comunismului din Sighetu-Marmaţiei, Mănăstirea Coborârea Spiritului Sfânt, OSBM din Molişet, biserica parohială din Nicula în Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, biserica Sf. Ioan Botezătorul din Cormaia, Mănăstirea Înălţarea Sfintei Cruci din Mintiu Gherlii, Mănăstirea Maicii Domnului, CMD.

A participat, alături de un grup de familii, la Ziua Mondială a Familiilor de la Milano (30 mai – 3 iunie 2012) şi împreună cu tineri din eparhie, la Zilele Mondiale ale Tineretului la Madrid, Spania (16-21 august 2011) şi la Rio de Janeiro, Brazilia (23-29 iulie 2013).

S-au reluat lucrările de construcţie la Catedrala Martirilor şi Mărturisitorilor secolului XX din Piaţa Cipariu f.n., Cluj-Napoca. La 18 martie 2007 a fost binecuvântată capela Sf. Iosif din incinta Catedralei, care găzduieşte Parohia Andrei Mureşanu şi Sfânta Liturghie duminicală a copiilor. Au fost amenajate şi date în folosinţă, aula de conferinţe Cardinal Dr. Iuliu Hossu, Librăria Viaţa Creştină, precum şi alte spaţii cu diferite destinaţii: cateheză cu laicii, întâlniri ale tinerilor din ASTRU, o parte din spaţii fiind destinate birourilor Asociaţiei Caritas eparhial – Cluj.

În perioada 15-16 nov. 2008 s-a convocat întâia Adunare Eparhială dedicată sărbătoririi a 155 de ani de la întemeierea Eparhiei de Gherla, astăzi Cluj-Gherla.