„În momentele de deziluzie se pregătesc anii maturității în credință”. Reculegere cu Pr. Marius Cerghizan

Ultima zi de reculegere în seminar din anul 2018 a fost ţinută de Părintele Marius Cerghizan, Vicar cu Preoţii. Părintele ne-a prezentat un parcurs de descoperire interioară a vocaţiei şi misiunii personale în istoria biblică a profetului Moise. Prezentăm mai jos o parte din ideile notate cu mult interes şi mulţumim părintelui pentru ziua petrecută…

Detalii

“Lucrurile cele mai mărunte ne pregătesc pentru mărturia pe care o vom da în viaţă”. Reculegere lunară cu Pr. Călin Sechelea

În luna octombrie, pentru ziua de reculegere lunară am avut ca preot predicator pe Părintele Călin Sechelea, Consilier Eparhial pentru familie şi viaţă, iar tema reculegerii a fost „Ce este iubirea pentru mine?” Am notat câteva din ideile care ne-au plăcut, şi îi mulţumim pentru prezenţa printre noi!   – Dincolo de definiţiile iubirii, Dumnezeu…

Detalii

PS Florentin Crihălmeanu despre Liturghia cu Sf. Părinte din cadrul vizitei „ad limina”

Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, Episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, a transmis o relatare despre momentele încărcate de har ale împreună-rugăciunii cu Sfântul Părinte, la liturghia din 8 noiembrie 2018 la care au participat toti Episcopii romano-catolici și greco-catolici români: „Am plecat în jurul orei 6:30 de la Colegiul Pontifical român Pio Romeno, cu un microbuz, și am ajuns…

Detalii

Viaţa ca seminarist – un alt mod de a trăi

Înainte de a explica ce înseamnă pentru mine a fi student într-un seminar teologic, aș dori să conturez, în linii mari, experiența personală a vocației, așa cum a fost la început. Provenind dintr-o familie în care credința a fost mereu pe primul loc și în care exemplul preotului a fost bine evidențiat, tatăl, unchiul, respectiv…

Detalii

Munca omului și timpul lui Dumnezeu. Cum să ne organizăm mai bine cu ajutorul Sfântului Benedict

Sfântul Benedict din Nursia a creat minunea de înțelepciune creștină și organizare umană care este mǎnăstirea benedictină. Vă propun să vedem felul ȋn care putem privi astăzi timpul unei zile din perspectiva cunoscutei formule benedictine Ora et labora. Benedictinii au o regulǎ a celor opt ore – opt ore de muncă, opt ore de rugăciune…

Detalii

Seminaristul, ucenic al lui Cristos

Veniţi şi vedeţi!” (In 1,39). Aşa răspunde Isus celor doi discipoli ai lui Ioan Botezătorul, fraţii Andrei şi Petru, care-l întrebau unde locuieşte. În aceste cuvinte găsim semnificaţia vocaţiei la sfânta preoţie. Citind întregul pasaj (In 1,35-42) rămânem uimiţi de modul în care Isus ştie să atragă la sine pe aceia care îi vor fi apostoli. Scena…

Detalii

Universul ca armonie muzicală

Reflectând asupra cosmosului, episcopul Nyssei dezvoltă tema armoniei universului folosind concepte muzicale. El identifică în structura ordonată şi armonică a universului aceleași principii și legi prezente în fenomenul muzical. În legătură cu armonia cosmosului înţeleasă ca melodie, el scrie:

Detalii

A fi seminarist: Început de „Totus Tuus”

Mihai ȘONA   Cu ceva timp în urmă, Dumnezeu l-a strigat pe Moise şi a zis: „Moise! Moise!” Iar el a răspuns: „Iată-mă!” El i-a zis: „Nu te apropia aici. Scoate-ţi încălţămintea din picioare, căci locul pe care stai este pământ sfânt ”. (Exod 3,5)  În acest fel, mi-am imaginat seminarul când am fost admis:…

Detalii

Seminarul, locul unde te formezi ca om

Mircea-Eduard MACHCEK

Când am auzit titlul articolului (“Ce ȋnseamnǎ pentru tine a fi seminarist”) mi-am spus: „Ce simplu! Îl termin imediat!”. Dar nu a fost așa. Îmi treceau prin gând tot felul de idei și nu știam la care să mă opresc sau cum să mi le ordonez.

Detalii